Kiedy trzeba zrobic pierwszy przeglad (nie mowie o wymianie oleju)?
Wydawalo mi sie ze po przebiegu 30tys, a tu 30 mi stuknelo i komp pokazuje ze za jakies 90dni, czyli dokladnie po 2 latach.
Przeglądy
Zwiń
X
-
Specnaz, Zmienilem z tego co zalala fabryka w czechach, po 15tys km na X-Clean. Przy 30tys km zalalem znowu X-clean. O zmiane na Specific bede myslal jak na budziku bedzie 40tys km, bo wtedy bedzie pora kupic olej na wymiane przy 45tys
Przyczyna ucieczki? zlopanie oleju..
Zostaw komentarz:
-
-
Fredy.PW dzięki za link
krzyzakp zmieniles ze specific na x clean , co bylo tego powodem ?? czy poprostu tak kombinujesz z olejami??
Zostaw komentarz:
-
-
Specnaz, roznice ponoc sa, choc nie duze.. Za jakies 20-25tys bede w stanie powiedziec, jak na Specificu bede mial 10tys zrobione - teraz swiezo X-Clean zalany.
Co do zakupu - polecic moge sklep w Szczecinie - dla porownania - wczoraj rachunki chowałem - MotoKram w Poznaniu w kwietniu wołał 152PLN, a ProChoice 145PLN za banke 5l. Roznia nie duza, ale w razie czego masz pole do targowania sie z chlopakami z forum
Zostaw komentarz:
-
-
Dzieki chłopaki za info ,oczywiscie chodzi mi o motor benzynowy ,mysle ze wybiore miedzy motul 5w30 x clean lub specific , jakis znaczacych roznic chyba miedzy nimi niema.Jeżeli chodzi o sam zakup Fredy.PW z kim z formu sie kontaktowac??Panowie jeszcze jedno pytanko , co ze stukaniem klockow w momencie cofania w O3 RS , ma ktoś z Was juz na to jakis sposób?pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
-
Zgadza się, ale swojego posta adresowałem do kolegi Specnaz, a On jak widzę ma RS w TSIZamieszczone przez krzyzakpFredy.PW, dla TDI ten olej odpada, bo nie spełnia normy 507
Przy stałych okresach miedzyprzehladowych mozesz sobie uzywac w benzynie ten olej..
Pzdr
Zostaw komentarz:
-
-
Fredy.PW, dla TDI ten olej odpada, bo nie spełnia normy 507
Przy stałych okresach miedzyprzehladowych mozesz sobie uzywac w benzynie ten olej..
Co do oleju -obecnie X Clean +, ale po dyskusji w ProChoice (Szczecin) z chłopakami, nastepnym razem wyprobuje Motul Specific dla VAG z norma 507 - wg tego co im klienci mowia, spalanie oleju jeszcze spadło na nim.
Jezeli chodzi o zrodlo, to patrzac na to w czym sie specjalizuja, nie sadze by mieli podrobki.. Zreszta - test w trakcie, olej od nich smaruje silnik, choc fakt ze dopiero jakies 600km na nim zrobione.. Nie mniej nie jest to sprzedawca XYZ z internetu, a fizyczna firma, w ktorej sklepie byłem - wiec zaufanie zawsze troche wyzsze..
Zostaw komentarz:
-
-
Ja np. stosuję X-Maxa 0W40 i przyznam, że po początkowej ochocie Octavki na branie oleju, po zastosowaniu Motula jest OK. W tej chwili podchodzę pod 24kkm i jestem po dwóch wymianach oleju. Co do podróbek, to na forum jest kilku forumowych sprzedawców, którzy Cię zaopatrzą we wszystko, co będziesz potrzebował i z pewnego źródła.Zamieszczone przez Specnazkrzyzakp , dzieki za info , musze sie jeszcze ciut ogarnac na tym forum
, a jakiego Motula stosujesz bo jest chyba kilka odmian i słyszalem ze trzeba uwazać na podróbki bo akurat z Motula jest ich ponoć sporo
Pzdr
Zostaw komentarz:
-
-
krzyzakp , dzieki za info , musze sie jeszcze ciut ogarnac na tym forum
, a jakiego Motula stosujesz bo jest chyba kilka odmian i słyszalem ze trzeba uwazać na podróbki bo akurat z Motula jest ich ponoć sporo
Zostaw komentarz:
-
-
Specnaz, pisales w innym watku ze nie ma nic o olejach.. Jak nie jak tak?! http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=85494 - jest nawet sporo o RS..
Sam polecam zmiane co 15tys (nie koniecznie ASO - w koncu robisz to dodatkowo, a nie obowiazkowo). Na co zmienic? Jak chcesz kompleksowa odpowiedz to poczytaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=56352
Sam moge polecic Motula - chodzi lepiej niz na tym co było fabrycznie zalane i zlopie mniej. Nie mowiac ze mam nadzieje ze po 30tys km silnik sie ulozyl i przestanie pic olej, co by mnie ucieszyło, choc dolewka ponizej 1l na 15tys km to nie tragedia..
Zostaw komentarz:
-
-
Witam wszystkich .To mój pierwszy dzień na forum , od tygodnia jestem szcześliwym posiadaczem octavii 3 rs combi i w zwiazku z nią mam kilka pytan.Producent zaleca wymiane oleju po 30 tkm , wydaje mi sie ze to gruba przesada i zamierzam wymienic olej max po 15 tkm i tu pada pytanie jaki ? czy zostac przy standardowym oleju 5w30 (mobil shell , castrol) czy moze zalac cos drozszego a nie wiem czy lepszego (motul).Gdzieś wyczytalem rowniez ze rs ma jakis problem z przednimi klockami ktore lubia stuknac jadac i hamując do tylu, wlasnie wczoraj pierwszy raz uslyszalem ten dzwiek.Czy ktoś znalazl na to jakies rozwiazanie??pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
-
jest wpisane w zleceniu - które jest archiwizowane w razie jakiś fuckup'ówZamieszczone przez ryjeksCzy ASO zaznacza gdzieś w papierach, że olej był z zewnątrz? Oprócz tego, że nie ma go na fakturze oczywiście.
dwa razy na gwarancji (w sumie to raz na gwarancji a drugi raz rok po gwarancji)Zamieszczone przez ryjeksZastanawia mnie właśnie co by było jeśli olej z zewnątrz i czy ktoś w praktyce przerobił temat?
nastawnik faz rozrządu, łańcuch, napinacz (no i wiadomo robocizna i mnóstwo części potrzebnych do tych zabiegów)
koszty free
Zostaw komentarz:
-
-
Gdybym był "ASO" i miał się bronić, to bym stwierdził, że nie ma pewności co do jakości i źródła oleju (w skrócie podróbka), w związku z tym tralalalalalalala.....Zamieszczone przez krzyzakpryjeks, na jakiej niby podstawie? W koncu olej oni zmieniaja, do tego wiedza jakie normy musi spelniac olej, by mogli go zalac do danego silnika... Wiec skoro zalali, znaczy ze musiał spelniac normy. A co za tym idzie nie moga powiedziec wprost ze zly olej lales
Czy ASO zaznacza gdzieś w papierach, że olej był z zewnątrz? Oprócz tego, że nie ma go na fakturze oczywiście.
Poza tym prawda jest taka, że jest to możliwe, by przywieźć olej lipny, zresztą tak samo jak w ASO może taki być, ale ważny jest papier.
Miałem wymieniany silnik na gwarancji w Fabii ale wiedząc, że ta jednostka jest o podwyższonym ryzyku brałem olej normalnie z ASO przepłacając niejako świadomie.
Problemów z wymianą nie było.
Zastanawia mnie właśnie co by było jeśli olej z zewnątrz i czy ktoś w praktyce przerobił temat?
Jak na razie 1.4 TSI 140 KM bez uwag i na forum też cisza, może w końcu dopracowali tą jednostkę
Podpytajcie w swoich ASO czy były takie przypadki w historii?
Zostaw komentarz:
-
-
Zależy od ASO bo u mnie z góry mówią o problemach z gwarancją.
Zostaw komentarz:
-
-
jak przywozisz swój olej zgodny z normami to nie ma najmniejszego problemuZamieszczone przez ryjeksHipotetycznie.
Pada silnik, zatarcie jakieś itp.
Na przeglądy przywoziliście swój olej.
Czy SAP/ASO może się na tej podstawie wypiąć na gwarancję?

Zostaw komentarz:
-
-
ryjeks, na jakiej niby podstawie? W koncu olej oni zmieniaja, do tego wiedza jakie normy musi spelniac olej, by mogli go zalac do danego silnika... Wiec skoro zalali, znaczy ze musiał spelniac normy. A co za tym idzie nie moga powiedziec wprost ze zly olej lales
Zostaw komentarz:
-
-
Hipotetycznie.
Pada silnik, zatarcie jakieś itp.
Na przeglądy przywoziliście swój olej.
Czy SAP/ASO może się na tej podstawie wypiąć na gwarancję?
Zostaw komentarz:
-
-
Do silnika wchodzi 4 litry oleju. Ja osobiście również jeżdżę ze swoim olejem (byłem już na dwóch wymianach) i przywożę ze sobą Motula 0W40 :szeroki_usmiechZamieszczone przez DodiPanowie, ile litrów oleju wchodzi do 1.4 TSI?
Pytam bo Castrol LL jest u mnie w litrowych pojemnikach i nie wiem ile ich zakupic chcac miec wlasny material na przrglad w ASO? Osobiscie uwazam, ze bez sensu przeplacac za olej z beczki w ASO.
Pozdrawiam
Pzdr
Zostaw komentarz:
-
-
To co proponujesz, Motul'a? Castol jest rekomendowany przez grupe VW i wtad myslalem, aby go wlac, choc nie mam jakis osobistych powodow
Jakies propozycje?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: